Gezonde omgeving

We hebben enorm veel invloed op ons eigen gezondheid, toch zijn er zaken waar we geen (directe) invloed op hebben. Onze gezondheid wordt ook bepaald door verschillende omgevingsfactoren. Zo zijn er bijvoorbeeld maar liefst 1/5 van de sterfgevallen door mileufactoren. 

Hoe de omgeving ons beïnvloed is een enorm ingewikkeld en complex proces. Een bekend voorbeeldje hiervan is hoe onze gezondheid bijvoorbeeld ook beïnvloed wordt door hoeveel fastfoodketens we in de buurt hebben (meer dan 6 fastfoodketens in de buurt binnen een straal van 500 meter resulteert in 40% meer kans op obesitas dan bij personen die in een buurt wonen waar er minder dan 3 zijn). Deze ingewikkelde wisselwerking van factoren in de omgeving en de effecten op ons gedrag en gezondheid wordt mooi weergegeven in het regenboogmodel van Dalhgren en Whitehead

Model van Dalhgren en Whitehead

Het model van Dalhgren en Whitehead geeft op een inzichtelijke manier weer hoe er een relatie is tussen het individu, zijn omgeving en zijn gezondheid. Het toont de verschillende lagen van de verschillende invloeden op onze gezondheid. 

Dit model is een goede manier om aan te tonen hoe complex de beïnvloeding van gezondheid is.

Omgevingsfactoren

Hieronder bespreek ik kort enkele van de belangrijkste omgevingsfactoren die een negatieve invloed op onze gezondheid  hebben en waar we zelf een rechtstreekse impact op kunnen uitoefenen :

Luchtvervuiling

We worden voortdurend blootgesteld aan vervuilde lucht. Uitlaatgassen van onze auto's, verwarming, de industrie, verflucht, tabaksrook...

De meeste van deze vormen van luchtvervuiling zijn moeilijk te vermijden, maar de dodelijkste vorm van luchtvervuiling is tabaksrook. Hier hebben we een directe invloed op. Dat roken slecht is voor de gezondheid weet iedereen al en het is niet mijn bedoeling om met de vinger te wijzen. Toch kan ik dit thema niet negeren. Nog steeds roken er wereldwijd nog meer dan 1 miljard mensen. Dagelijks sterven er 21 mensen aan de gevolgen van roken in Vlaanderen. Maar door te roken breng je niet enkel je eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van de mensen in je omgeving. Jaarlijks sterven er 600.000 mensen aan de gevolgen van passief meeroken.

Leuk weetje: Je hoeft het fietsen alvast niet te laten omdat je bang bent om de vervuilde lucht in de ademen als je in een drukke stad woont. Volgens Vlaams Instituut Gezond Leven is de gezondheidswinst van bewegen veel groter dan de mogelijke risico's van vervuilde lucht. Door de fiets te nemen draag jij ook alvast je steentje bij voor het milieu. Win-win!

Chemische stoffen

We komen veel vaker in aanraking met chemische stoffen dan wij zelf vermoeden en ze hebben op termijn grote gevolgen voor onze gezondheid. Er zijn pesticiden op onze voeding, onze kuisproducten zijn giftig en plastic is overal om ons heen.

Kleine levensstijlaanpassingen hebben daardoor op termijn grote positieve gevolgen voor onze gezondheid. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor biologische voeding. Vermijd plastic verpakkingen (kleine microdeeltjes komen in ons lichaam terecht) en probeer bewust om te gaan met kuisproducten. De mens leidt tegenwoordig een hyper hygiënische levensstijl. Maar dit verzwakt ons immuunsysteem en brengt dus contradictorisch ons eigen gezondheid in gevaar. Probeer dus niet alles in je omgeving te ontsmetten. Je hoeft geen volledig steriele omgeving te hebben. Integendeel, het is ongezond en belastend voor het milieu. 

Straling

We hebben zonlicht nodig. Het maakt ons gelukkig en energiek. Zonlicht is de belangrijkste bron van Vitamine D voor ons lichaam. Maar te lange blootstelling aan de zon is gevaarlijk. Draag dus beschermende kledij en ga niet in de volle zon zitten.

Ook zijn we constant omringd door straling van onze technische apparaten. Momenteel weten we nog enorm weinig over de effecten van deze stralingen. Probeer dus toch een beetje behoedzaam te zijn en ga niet met je GSM onder je hoofdkussen slapen en zet je GSM op vliegtuigstand.

Gedeelde verantwoordelijkheid?

Hoe we omgaan met onze omgeving en het milieu is een gedeelde verantwoordelijkheid. We kunnen elk ons steentje bijdragen. Voor jezelf, je omgeving en de volgende generaties. Neem dus je eigen persoonlijke verantwoordelijkheid op. Neem wat vaker de fiets, wees zuinig met kuisproducten, wees niet te strict met het onkruid in de tuin en maak slimme en duurzame keuzes. Enkel zo kunnen we een gezonde en duurzame samenleving verzekeren. 

Beschermende werking van een gezonde levensstijl

Onze levensstijl heeft een beschermende werking tegenover de invloeden van buitenaf op onze gezondheid. Met een gezonde levensstijl bouw je een goed en sterk immuunsysteem op. Een bonus is dat keuzes met positieve impact op gezondheid vaak hand in hand gaan met positieve effecten voor het milieu.

Natuur als medicijn

Er zijn niet enkel negatieve invloeden of gevaren voor onze gezondheid in onze omgeving. In het onderdeeltje "de natuur als medicijn" beschrijft Reginald Deschepper hoe ontzettend helend de natuur is. Uit onderzoek blijkt dat mensen die twee uur per week in de natuur zijn gezonder zijn en zich beter voelen. Grounding of earthing is op blote voeten door de natuur lopen. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat dit positieve invloed heeft op het hartritme variabiliteit en het immuunsysteem. Het verbetert ook de stemming en kan zelf pijn verlichten. 

Je omgeving of hoe je deze gebruikt kan dus ook gezondheidsbevorderend zijn.

Referentielijst:

- 1/5 sterfgevallen toe te schrijven aan mileufactoren

Liu, Cong; Renjie Chen, Fransesco Sera, Ana M. Vicedo-Cabrera, Yuming Guo, Shilu Tong, Micheline S.Z.S. Coelho, et al.2019. 'Ambient particulate air pollution and daily mortality 652 cities'. The New England journal of medicine 381 (8): 705-15. https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1817364

- The effects of grounding

Oschman, James L., Gaetan Chevalier, and Richard Brown, 2015. 'The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmunediseases'. journal of inflammation research https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/

Mylona, Evangelia K.,Fadi Shehadeh, Elvira Fleury, Markos Kalligeros, and Eleftherios Mylonakis, 2019. ' Neighborhood-Level Analysis on the impact of accesibility to fast food and open green spaces on the prevalence of obesity'. The American journal of medicine, september. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31626745

- loket gezond leven (2020) Modellen en theorieen, https://www.loketgezondleven.nl/vraagstukken/bevorderen-gezond-gedrag/greep-theorie/modellen-en-theorieen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221240/

https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek/waarom-is-bewegen-gezond

- Deschepper,R. (2019). Je levensstijl als medicijn. Zo word en blijf je gezond. Lannoo

- https://www.kanker.be/kankerpreventie/slimmer-de-zon/gevaren-uv/vitamine-d

Maak jouw eigen website met JouwWeb