Emotieregulatie

Het spreekt voor zich dat hoe je omgaat met je emoties een grote invloed heeft op je mentaal welzijn en je veerkracht. Het is dus belangrijk dat je je emoties leert reguleren, toestaan en op een constructieve manier kan uiten. Negatieve gevoelens horen nu eenmaal bij het leven en ze zijn onvermijdelijk. Het ontkennen, ondermijnen en onderdrukken van je negatieve emoties mag dan op het eerste zicht een gemakkelijke oplossing lijken, maar de negatieve gevolgen komen als een boomerang terug.

Nut van emoties

Emoties zijn enorm biologisch relevant, het is van belang voor onze overleving. Ze hebben verschillende belangrijke functies. Ten eerste hebben ze een signaalfunctie. Ze geven ons een bepaald signaal. Zo maken ons duidelijk dat iets belangrijk voor ons is. Anders zou het ons tenslotte niets doen. Emoties hebben ook een motiverende functie. Emoties zetten ons aan tot actie (toenadering zoeken, aanvallen, vermijden of bevriezen). We gaan actief op zoek naar situaties of ervaringen die ons een positief gevoel geven en vermijden zoveel mogelijk negatieve emoties. Emoties hebben ook een communicatieve functie. De expressies die ontstaan op ons gezicht door onze emoties zorgen ervoor dat we communiceren met de mensen rondom ons (soms zonder dat we het zelf doorhebben).

Maar emoties kunnen voor problemen zorgen als ze te overweldigend zijn, onderdrukt worden of als ze worden omgezet in destructief gedrag (voor jezelf of voor je omgeving).

Constructieve vs destructieve emotionele reacties

Ekman, pyscholoog, verdeelde emotionele reacties onder in 2 categorieën. Er word gekeken word er gekeken naar de manier hoe er met de emoties werd omgegaan. Hoe uit je je emoties?

Een destructief reactie patroon is wanneer de reactie schade toebrengt. Dit kan zowel aan de persoon zelf of aan de omgeving zijn. Fysiek geweld, inhouden van emoties, vermijdingsgedrag, eetstoornissen, …

Hoe we met onze emoties omgaan vind vaak zijn oorsprong terug in gebeurtenissen uit ons verleden (ook wel “onze leergeschiedenis” genoemd). Negatieve emoties worden vaak getriggerd door situaties die ons doen denken (vaak onbewust) aan een negatieve of ingrijpende situatie die we reeds meegemaakt hebben. Zeker bij heel (onverklaarbaar) intense emoties is dit vaak het geval.

Emotieregulatie

Emotieregulatie wil zeggen het herkennen, ervaren en op een constructieve wijze hanteren van een emotie. Door een moment van bezinning en het herkennen en valideren van een emotie verlaag je de kans op een destructieve emotionele reactie. Door er op een constructieve manier mee om te gaan is de kans groter dat de situatie zich ook minder snel zal herhalen nadien omdat je er zelf beter mee leert om te gaan.

De beste manier om je ingesleten reactiepatronen te doorbreken is je zelfbewustzijn te vergroten. Dit kan door mindfulness. Het gaan bezinnen over je emoties. Waarom voel je ze (zo intens)? Welke betekenis geef je de situatie waardoor deze een bepaalde reactie uitlokt (want het is nooit enkel de situatie die emoties oproept, maar de waarde die je er aan hecht)?,…

Een emotie duurt op zich duurt niet lang en gaat normaal vanzelf voorbij. Een emotie die lang aanhoudt wordt gecreëerd door het loopingeffect van onze gedachten.

Je kan dus aan de slag met je emoties. Op een gepaste manier met je emoties omgaan kan je leren. Probeer regelmatig eens stil te staan bij je emoties. Neem de tijd om je emoties te voelen. Kijk is door een helikopterview naar je emoties. Door dit regelmatig eens te doen zal je zien dat je meer controle krijg over je emotionele reacties. Als dit dan gevolgd wordt door positieve gevolgen (de ruzie wordt opgelost of je barst niet in tranen uit tijdens je presentatie voor de hele klas) dan zal je op termijn jezelf conditioneren om veel bewuster met je emoties om te gaan. De mens is tenslotte een gewoontedier en veel van wat we doen is gebaseerd op ingesleten patronen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb