Gezonde voeding

Dat onze voeding invloed heeft op onze gezondheid is geen nieuwe informatie. Toch is de kans groot dat je zou verschieten hoe groot die invloed echt is. The China Study, geschreven door T. Colin Campbell, PhD, is een boek over de grote studies naar de voedingsgewoontes en het effect op onze gezondheid. Door dit boek wordt nog eens duidelijk hoe groot de rol van onze voeding is op onze gezondheid en het ontstaan van chronische ziekten. Je kan je écht gezond of ziek eten.

Je hoeft niet noodzakelijk speciale uitgestippelde dieëten over te nemen en je energie-inname te gaan tellen om gezond te zijn. Een algemeen gezond voedingspatroon volstaat ter preventie van verschillende ziekten en een goede algemene gezondheid.

Speciale diëten

Er bestaan tal van verschillende diëten die beweren het gezondste te zijn. De waarheid is dat het enorm moeilijk is om voedingspatronen en het effect op de gezondheid te interpreteren en causale verbanden te leggen. Voedingsadvies gebaseerd op meta-analyses liggen daarom het dichtste bij de waarheid. Dit zijn studies waarbij bestaande onderzoeken worden samengebracht en geanalyseerd.  

Voedingsadvies gebaseerd  op het vermijden van de schadelijke producten en voedingsstoffen is daarom in het algemeen het betrouwbaarste. Het wordt aangeraden een algemeen gebalanceerd voedingspatroon te hebben. Het gaan tellen van de energiewaardes van alles dat je eet is dus echt niet noodzakelijk.

De gezonde voedingsdriehoek

De gezonde voedingsdriehoek van Het Vlaams Instituut Gezond Leven is een eenvoudige grafische voorstelling van de richtlijnen omtrent gezonde en duurzame voeding.

De uitgangspunten van de voedingsdriehoek zijn:

- Eet meer plantaardige dan dierlijke voeding

- Vermijd (ultra)bewerkte voeding zoveel mogelijk

- Matig je consumptie en verspil geen voeding

De kleuren in de omgekeerde voedingsdriehoek staan voor het effect op je gezondheid. Met groen als heel gezond en rood als overbodig en schadelijk je gezondheid.

De omgekeerde voedingsdriehoek van Het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017)

Eet meer plantaardige dan dierlijke voeding

Een plantaardig dieet is gezond. Dat wordt steeds meer en meer erkend. Zo hebben meer dan 100 wetenschappers uit binnen en buitenland hun handtekening gezet onder een rapport dat zegt dat een plantaardig eetpatroon gunstig is voor de gezondheid in alle levensfasen. Verschillende studies toonden al aan dat veganisten minder lijden aan overgewicht, een betere bloeddruk hebben, minder slechte cholesterol en minder diabetes. (De standaard, 2019).

De voedingsdriehoek raadt aan om te minderen met het eten van vlees en op zoek te gaan naar plantaardige vervangers, want uit een recente peiling blijkt dat de meeste Vlamingen te veel vlees en te weinig groenten eten. 

Vermijd bewerkte voeding

Bewerkte voeding bevat vaak (of lees maar meestal) te veel suiker, zout, vet, additieven en te weinig vezels.  Uit onderzoek over de periode van 7 jaar bleek dat bij elke 10% meer inname van ultrabewerkt voedsel het risico op sterfte maar liefst 14% groter was. Slik. Kies dus voornamelijk voor verse producten en bereid zelf je maaltijden voor.

Matig je consumptie en verspil geen voeding

We eten te veel. Probeer meer intuïtief te eten en aan te voelen wanneer je eet uit gewoonte of verveling in plaats van wanneer je lichaam behoefte heeft aan voeding. Leer te luisteren naar je lichaam. Het plannen van je maaltijden kan ook helpen om minder tussendoor te eten. 

Water

Het wordt aangeraden om zeker 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag.  Je lichaam bestaat 50-70% uit water, voldoende water drinken is dus essentieel voor een gezond lichaam. Wacht zeker ook niet tot je dorst hebt om te drinken, maar plaats altijd een glas water in je buurt. Zo wordt voldoende water drinken een gewoonte.


Wat is Vlaams Instituut Gezond leven?

Het Vlaams Instituut Gezond leven is een expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie. Hun doel is om iedereen op een toegankelijke manier te helpen om gezond te leven. Zij bieden onderbouwde informatie en advies aan omtrent een gezonde levensstijl.

Omdat Het Vlaams instituut een goede bron van laagdrempelig informatie is omtrent algemene gezondheid zal je dit regelmatig tegenkomen op deze blog.

Voor verdere algemene informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl verwijs ik je graag door naar de pagina van gezond leven.

Referentielijst:

- Deschepper,R. (2019). Je levensstijl als medicijn. Zo word en blijf je gezond. Lannoo

- UZ Leuven (2020). Hoeveel water moet je per dag drinken. https://www.uzleuven.be/nl/endocrinologie/voeding-en-dieet/hoeveel-water-moet-je-dag-drinken

- Vlaams Instituut Gezond Leven, (2020) https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek

- EOSWetenschap, (2020). Wat je moet weten over voedingswetenschap. https://www.eoswetenschap.eu/voeding/wat-je-moet-weten-over-voedingswetenschap

- Belga, (2019, 12 september). Collectief van wetenschappers verdedigt veganistisch eetpatroon, ook voor kinderen. https://www.standaard.be/cnt/dmf20190912_04604578

- Schnabel, Laure, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, et al. 2019. Associaton between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle-aged adults in France'. JAMA International Medicine 179 (4):490-98.https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2723626

- Colin Campbell T. &  Thomas Campbell M. (2017). The China Study. The most comprehensive study of nutrition ever conduced.Benbella Books