Het aapje in je hoofd

Gepubliceerd op 20 mei 2020 om 15:52

We zijn constant bezig in ons hoofd. Er is een constante stroom van gedachten. Maar liefst 47% van de tijd zitten we met onze gedachten ergens anders dan datgene waar we eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn. We zijn steeds op zoek naar taken en problemen om op te lossen, ook tijdens onze vrije tijd. Wat eten we vanavond? Wie past morgen op de kinderen? Is mijn voorbereiding voor de vergadering al af? Zit ik op schema met mijn studieplanning? Ben ik nog iets vergeten?

Monkeymind is een term die ontstaan is in het boeddhisme. We slingeren van gedachte naar gedachte, van emotie naar emotie. En dit is niet goed voor ons. Die constante storm in ons hoofd zorgt ervoor dat we geen aandacht hebben voor het goede en dat we last krijgen van angst- en negatieve gevoelens. Ons piekersysteem is een handig overlevingsmechanisme maar in onze huidige maatschappij, die smeekt om onze aandacht, is het een beetje dolgedraaid. Beeld je schreeuwende en vechtende apen in die in het rond slingeren en krijsen. Of toch liever niet?

4 nadelen van het aapje in je hoofd

  • Je mist de goede momenten

Door je monkeymind ben je vaak niet in het moment. Je kan niet genieten van de leuke gezinsuitstap omdat je piekert over de vergadering van morgen, of volgende week of zelf volgende maand. Je zit met je gedachten ergens anders als je lievelingsliedje op de radio is of je denkt aan je deadlines terwijl je je geliefde kust. Jammer toch?

  • Je mist ook de minder prettige momenten

En nee, dit is niet positief. Mentaal aanwezig zijn tijdens negatieve ervaringen, zoals ruzie met je partner, zorgt ervoor dat je constructief kan omgaan met de situatie en je emoties. Zo niet, dan haalt het je later wel in. Je herkent het misschien wel, het schuldgevoel omdat je niet juist met een ruzie bent omgegaan omdat je met hoofd ergens anders zat.

  • Je mist grote delen van je dag

Als je enkel van piek-naar piek momenten leeft vergeet je de tussen-momenten te waarderen, zoals die mooie bloemen die je passeert tijdens je fietstocht naar je werk. Wie het kleine niet eert…

  • De stoute aapjes winnen het gevecht

Als mens hebben we een negativity bias. We richten ons vaak op het negatieve. We komen in een vicieuze cirkel van piekergedachten terecht. Spontaan opkomende piekergedachten beïnvloeden ons gemoed negatief en werken depressie in de hand.

Goed nieuws!

Het goede nieuws is dat je je brein kan her-programmeren. Je kan de automatische piloot leren uitzetten door aan aandachts-training te doen. De term mindfulness komt je waarschijnlijk wel heel bekend voor. Het is een echte hype, en terecht. Met mindfulness leer je je aandacht richten op het moment. Je leert je eigen gedachten en gevoelens herkennen. Aandacht voor het moment is een hefboom voor veerkracht. Met aandacht kan je evenwichtiger in het leven staan en het vergroot je geluksgevoel.

4 korte maar effectieve mindfulness oefeningen voor elke dag

Het wordt dus sterk aangeraden om enkele korte momenten in je de dag bewust te tijd te nemen om je aandacht te richten op het moment zelf en de automatische (pieker) piloot uit te schakelen. Hoe vaker je dit oefent, hoe sneller je de afdwalende gedachten zal herkennen in toekomstige situaties en hoe sneller je jezelf terug tot de aandacht zal kunnen roepen.

  • Mindful ademen

Focus je gedurende de dag af en toe eens op je adem. Zit of sta rechtop. Adem je diep of oppervlakkig? Adem je door je mond of door je neus? Snel of traag? Wat voel je? Lukt het om je aandacht erbij te houden? Welke gedachten en gevoelens kwamen in je op? Lichamelijke sensaties?...

  • Mindful eten

Neem de tijd bij de maaltijd om echt stil te staan bij wat je eet. Je zal merken hoe weinig van je maaltijd je echt geniet van wat je eet. Welke smaken merk je op? Welke textuur? Kleur? Welke smaak heeft je voorkeur? …

  • Mindful douchen

Schenk je aandacht bij het douchen aan de temperatuur van het water. Hoe warm is het? Hoe hard is de straal van het water? Welke delen van je lichaam zitten onder de straal? Hoe voelt dat?...

  • Mindful smartphone gebruik

Probeer tijdslimieten te zetten op het gebruik van je smartphone. Merk op wanneer je hem wilt pakken of toch aan het gebruiken bent. Lukt het goed om je smartphone te vermijden? Heb je hem vaak vast? Hoe vaak? Wat gaat er om in je hoofd als je naar je smartphone grijpt? Hoe vaak is het onbewust? Je zal zien dat het een automatisme is om toch snel even je berichtjes te checken of op sociale media te gaan scrollen.

In het nu

Afgeleid tijdens het uitoefenen van mindfulness? Volkomen normaal! Het is net de bedoeling om je geestelijke uitstapjes te herkennen en je aandacht terug te brengen. Wees dus niet gefrustreerd of boos maar gebruik de kans om te oefenen en je focus terug te brengen naar het nu.

 

Noortje

 

Realize deeply that the present moment is all you have. Make the NOW the primary focus of your life – Eckhart Tolle

 

Rating: 5 sterren
2 stemmen

- De Jong,Wouter. (2018).Mind Gym. Sportschool voor je geest. Maven Publishing

Reactie plaatsen

Reacties

Pixie
4 jaar geleden

Ik herken de aapjes in mijn hoofd heel erg en ze zijn tijdens bepaalde periodes erg aanwezig. Ik zal enkele van Noortjes tips proberen toepassen om de aapjes terug vrij te laten in de natuur en mijn rust terug te vinden. Thanx Noortje!

Bengaaltje
4 jaar geleden

Had er vroeger ook last van, maar nu enkel rust in men hoofd. De aapjes vervangen door Bengaaltjes

Poëtische zonsondergangen
4 jaar geleden

Hi Noortje (en Jana),

Deze tips zijn heel erg nuttig (en herkenbaar).
Voor degene die dit af en toe al toepassen is dit een verademing om dit hier op jouw blog te lezen.

Verspreid de goeie boodschap. Blijf stimuleren, informeren en enthousiasmeren 🌸.

Kijk ook af en toe naar de poëzie in een zonsopgang én zonsondergang. (Extra mindfulness tip)

Heel veel liefs,
You are the best!

Benoît
4 jaar geleden

Bedankt voor de praktische tips! 🙉✌️

Maak jouw eigen website met JouwWeb