Luister naar je lichaam

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 19:42

We beschouwen onze emoties, ons fysieke lichaam en brein teveel als afzonderlijk. Nochtans functioneren we het beste als ze samenwerken. Dus hoe kunnen we ze gaan verbinden en een eenheid van onszelf ontdekken?

Sommigen mensen hebben weinig connectie met hun gevoelens en hun lichaam. Dit komt doordat er door de huidige cultuur veel van onze frontale kwab gevraagd wordt. Daardoor worden emotionele en fysieke signalen soms niet goed opgepikt. Prestatiegericht werken zet andere delen van onze hersenen, zoals onze emotieverwerking, op stil. En in onze prestatiegerichte maatschappij gebeurt dit best wel vaak. Soms zelf lange aaneengesloten periodes. Er zijn steeds deadlines die gehaald moeten worden of klusjes geklaard.

Het lichaam laten bewegen zorgt ervoor dat je gevoelens mee kunnen praten. Dit verklaart waarom er op momenten van inspannende ontspanning (sporten en bewegen) vaak emotioneel gereageerd wordt. Plots komen weggestopte emoties boven water.

Ons lichaam geeft constant signalen, we moeten ze gewoon aandacht geven om ze te voelen. Fabio d’agata, auteur van het boek "Intelligent bewegen" legt uit hoe de huidige beweegcultuur het gevoelsaspect negeert. We richten ons op het fysieke doel. Sporten en bewegen is prestatiegericht waardoor we draaien op adrenaline. De doorsnee sportschool lijkt meer een plek om je lichaam te verlaten dan er connectie mee te maken. We negeren of ontvluchten onze lichamelijke sensaties om onze prestaties te boosten. We sporten met muziek in de oren, we focussen ons op het correct nadoen van video work-outs, we tellen onze bewegingen of we zijn gefocust op ons spiegelbeeld. Maar de weg naar binnen komt vrij als je al die externe prikkels wegneemt.

Bewegen is net een heel goede manier om je lichaam en gevoelens te ervaren. Zo is het bijvoorbeeld enorm voordelig voor probleemoplossing omdat het plaats maakt voor de creatieve en emotionele circuits in je brein. Als je met blokkades zit en je gaat bewust bewegen kan het echt voelen alsof problemen kleiner worden of de antwoorden vanzelf komen. Uit onderzoek blijkt dat bewegen je mentale veerkracht kan versterken. Het helpt je lichaam met het verwerken van stress.

Je moet dus je gevoel “aan” zetten. We moeten dus eens op een andere manier kijken naar bewegen dan puur het behalen van X aantal push-ups of X aantal minuten hardlopen. Bewegen met niet als doel om er goed uit te zien, maar puur voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Bewust bewegen dus.

Maak connectie met je lichaam

Hieronder vind je enkele eenvoudige oefeningen om connectie te maken met je lichaam.

  • Leer je spieren kennen

Neem even de tijd om in de tuin of binnen op een matje te gaan zitten/staan. Span je spieren aan. Ervaar wat je voelt en waar precies. Hoe voelt het? Voel je het verschil tussen ontspannen en opspannen?

      • Je eigen vermogens

      Probeer eens je lichamelijke vermogens in te schatten. Hoe hoog/ver kan je springen? Hoelang kan je lopen? Het gaat hier niet over presteren maar je lichamelijke vermogens leren kennen.

      • Lenigheid 

      Neem eens de tijd om je lichaam los te maken. Ga buiten in het gras zitten of gebruik een matje. Rek je ledematen. Voel hoe je lichaam voelt. Je kan eventueel een laagdrempelige yogavideo opzetten, maar focus je niet op het perfect uitvoeren van de oefeningen, maar eerder op het contact maken met je lichaam.

      • Actief communiceren

      Spreek met je partner af dat je je volgende discussie of ruzie al bewegend uitpraat. Ga bijvoorbeeld eens rolschaatsen of badmintonnen. De veranderde context en omgeving zal ervoor zorgen dat jullie anders met de ruzie omgaan dan normaal.

      • Power posing

      Door een krachtige pose aan te houden verhoog je je testosteronniveau in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je assertiever wordt.  Ook zal je cortisolniveau dalen, waardoor je stress wordt verminderd.

      Bal je handen op tot vuisten of plaats ze op je heupen of achter je hoofd, houd je schouders recht, je borst naar voor en sta stevig met je voeten op de grond. Probeer dit enkele minuten aan te houden.

      Tip: doe dit voor een spannend moment zoals een eerste afspraakje of een sollicitatiegesprek!

      • Wandelen

      Wandelen is niet enkel de meest tijds-efficiënte, aangename en veilige vorm om je algemene gezondheid te verbeteren. Er is ook een sterke evidentie dat het fantastisch is voor je mentale welbevinden. Het helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten, geeft je perspectief op je problemen, boost je humeur en helpt bij depressieve klachten en angst.

      Ga dus eens wandelen in je eentje, met voorkeur in een natuurlijke omgeving. Laat je smartphone thuis of zet hem op stil.  Start de wandeling met voelen hoe je beweegt. Hoe snel stap je? Hoe plaats je je voeten? Na een tijdje kan je je aandacht openen. Voel je de wind?  Waar? Hoor je geluiden? Hoe voel je je?...

       

      Ga nu eens zelf aan de slag met je lichaam. Veel plezier!

      Noortje

       

      Rating: 4.6666666666667 sterren
      3 stemmen

      Equilibries

      Equilibries biedt wandeltherapie aan met een wandelcoach. Wandeltherapie is een alternatieve vorm van gesprekstherapie. 

      Foto van Imnotaphotographer op Instagram

      Door beweging komt ook je geest in beweging. Wandelen in de natuur reduceert stress en het helpt om helder na te denken en nieuwe inzichten te krijgen. Tijdens de therapie bewandel je samen weloverwogen routes, die veelal ook een symbolische input hebben. 

      Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op de site. 


      Aan de slag met yoga? 

      Is het je eerste kennismaking met yoga? Wil je graag aan de slag met yoga vanuit de veiligheid van je eigen huis of tuin? Gaetan Jansseune, laatste jaar student coaching & wellbeingmanagement, filmt zijn ontspannende en simpele yogasessies vanuit zijn tuin samen met zijn Bengaalse kat. 

      Reactie plaatsen

      Reacties

      Cathy
      4 jaar geleden

      Hey Jana, ik vind je blog super tof ! En toegankelijk, aantrekkelijk, tof geschreven! Ik wou je 5 sterren geven, maar ik had er vier aangeraakt en kan t niet meer aanpassen 🙃
      in ieder geval zou ‘k het super vinden mocht je hiermee iets verder doen! Zoveel mensen hebben hier bewust of onbewust nood aan! Een duwtje in de rug, een houvast om verder te doen met de gezonde richting uit te gaan! En ik hoop dat je jou boterham ermee kunt starten verdienen. Ik wil je graag steunen, ennproficiat met je werk 😘

      Hulk
      4 jaar geleden

      Die powerposing ga ik zeker doen. Het verbaasde me dat dit effectief iets is. Doet me denken aan vele anime scènes hehehe. Deze blog was iets korter, maar zeker zo krachtig! Heel leuk om te lezen :)

      Maak jouw eigen website met JouwWeb